вторник, 6 декември 2011 г.

Картофени крокети с плънка от кайма


Тези картофени крокети видях при Дианка,за което и благодаря ,че ги сподели с нас и веднага ги харесах.Смених само плънката заради неядящите в къщи гъби.Но и така се изядоха с удоволствие.

Продукти които ползвах:
1 1/2кг. картофи
1/2 глава праз
1 пакетче кайма-250 гр.
3 различни по цвят чушки
сол,мащерка,вегета, черен пипер и подправки на вкус
мазнина за задушаване на плънката
скилидка чесън

½ ч.чаша овкусена галета за овалване
1-2 с.л.зехтин или олио за печене

Подправки по желание за картофите:
индийско орехче 2 щипка кимион 1 щипка черен пипер, чесън на прах и сол на вкус

Картофите се сваряват обелени с малко вода и сол. Горещи се изцеждат, след което пасират. Трябва да се получи смес удобна за оформяне. Добавят се избраните подправки и оставя да се охлади напълно.

За плънката
в малко мазнина се задушават праза,чушките и каймата с подправките-оставят се да се охлади.

С навлажнени ръце се правят плоски кюфтета, като в средата им се поставя от плънката.


След това се затварят и дооформят. Овалват в панировката от галета и поставят в тава покрита с хартия и малко мазнина.

Пекат се в предварително загрята фурна на 180С до зачервяване. Аз сервирах със задушени зеленчуци.


14 коментара:

  1. Ах, колко цветно и апетитно! Много ми харесва постъпковия начин , по който представяш рецептите си, Живе! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле колко цветно и апетитно е тук, Живе! Обожавам картофени кюфтета и със сигурност тази рецепта ще ни допадне, много е интересна, а с тази коричка и плъкната...и как си ги сервирала само, нещо Санторини ми се вижда на последната снимка или греша?

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти Янче!Хубав ден ти желая!

    Кенди,и аз обичам картофени кюфтета,но пърженето не ми е от любимите дейности.Така във фурната си е супер.Това наистина е Санторини,а в дъното на свещника е Тасос-обожавам Гърция....
    Прияте ден-поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Живе, страшни са станали крокетите!
    Ако е останало нещо, макар и половинка,взимам го:)
    Прегръдки мила;)

    ОтговорИзтриване
  5. Аааа,ще си бодна и аз една крокетка,толкова са вкусни,Живе!Чудесно предложение,много вкусно си го направила и ти!

    Хубав празник пожелавам днес!

    ОтговорИзтриване
  6. Крокетките са великолепни ,Живе ....много ми хареса рецептата ,пък не е и трудна :) Хубав ден ,мила и весел Никулден ! Целувки :* !

    ОтговорИзтриване
  7. Кате,за тебе цяло парче-никакви такива половинки.
    Еликсирче,бодвай си докато има...
    Ванюшка,лесно и вкусно-и без пържене-чудни станаха.
    Желая ви приятен ден и вкусен Никулден!

    ОтговорИзтриване
  8. ЖИВЕ, ГОЛЯМА ВКУСОТИЯ СИ НАПРАВИЛА И СНИМКИТЕ ТИ СА ПРЕКРАСНИ!!!
    Прегръдки и хубав празник днес!

    ОтговорИзтриване
  9. Живе, страхотна вкусотия и толкова пъстро, свежо - как да му устои човек! Аз често правя крокети от картофки, ще опитам задължително и тази плънка!
    Поздрави и хубав празник! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Живе, каротфените крокети изглеждат много, много апетитно! Наистина доста си се постарала! Представям си ....колко са вкусни!!!И рецептата е много интересна! Благодаря ти!
    Желая ти прекрасен вторник! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Хубавото е, че не се пържат - това много ми допада. Не че не обичам пърженки работи, напротив - обожавам ги, обаче ме домързява често да кисна над тигана и гледам, където е възможно да се измъкна от тежък физически труд в кухнята :)))
    Чудесни са ти се получили! Тази чиния и прибори само мене чакат :))

    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  12. Момичета,благодаря ви!
    Пригответе си крокети с плънка по желание и им се наслаждавайте....
    Приятна вечер на всички-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Предписание, че цените може да бъде интересно ястие ... обичам, аз ви каня фондан тарталети .. bsssMARIMI

    ОтговорИзтриване