сряда, 14 декември 2011 г.

Торта "Esterhazy"

Една от любимите ми торти-направих я с голямо желание и я изядохме с още по-голямо.
Ето и рецептата за нея:

Продукти:
за блатовете:
8 белтъка
200 грама ситно смлени орехи
170 грама захар
за крема:
9 жълтъка
150 грама пудра захар
50 грама брашно
250 мл прясно мляко
250 грама краве масло
ванилия

за захарния фондан:
1 белтък
около 200 грама пудра захар
1 чаена лъжичка прясно изцеден лимоново сок
около 30-40 грама млечен шоколад за мрежата




Първо се направи крема, защото той трябва да изстива и да стегне много добре.
Затоплете по-голямата част от млякото (около 200 мл), другото трябва да е студено.
Студеното го разбийте с жълтъците, брашното, ванилията и захарта.
Махнете горещото мляко от котлона, намалете котлона, трябва да бъде много слаб за следващия етап на крема, и на тънка струйка добавете топлото мляко към яйчената смес, като разбърквате много интензивно.
Върнете сместа на котлона и не спирайте да разбърквате, докато не се получи гъст крем.
Оставете крема да изстине и го разбийте с мекото масло.
Приберете крема на студено, за да стегне леко.

Подгответе си хартия за печене и я очертайте с молив с еднакви като диаметър кръгове.
Очертах с размер 26 см кръгове и получих 5 блата.
Блатовете
Разбийте белтъците на пяна и постепенно добавете захарта.
Разбивайте, докато се получи гъст сняг.
Накрая добавете ядките и разбъркайте с дървена лъжица до пълното им смесване. Намаслете много добре кръговете на хартията за печене, защото няма да можете да отлепите лесно блатовете.
Изпечете блатовете един по един на 180 градуса за около 6-7 минути.
Внимавайте да не ги изгорите, трябва просто съвсем леко да се зачервят по краищата.
Самите блатове трябва да си останат светли, не се стремете да ги изпечете, както например се пече кекс.
Изпечените блатове трябва да изстинат напълно.
Сглобяване на тортата:
Редува се блат, крем и така, до изчерпване на продуктите.
Последният блат трябва да бъде намазан с много малко крем.

Фондана
С вилица разбийте белтъка за фондана и започнете да прибавяте от пудрата захар, сложете и лимоновия сок.
Добавяйте от захарта, докато се получи гъста (но не твърде гъста) смес, трябва да може да се разлее по повърхността на тортата.
Може да не се наложи да сложите цялото количество от 200 грама пудра захар, това зависи от белтъка ви и от преценката ви.
Разтопете на водна баня шоколада.
Сега трябва да се действа много бързо, за да направите красива мрежа.
Сложете шоколада в шприц с много тънък накрайник, трябва да е подготвен, защото трябва да работите с него веднага след като изсипете фондана. .
Сложете фондана върху тортата и го разпределете да се изравни навсякъде по повърхността й.
С шприца направете много шоколадови кръгове, като започнете от средата на тортата.
После с клечка за зъби направете шарките, първо от бордюра към средата и после с обратно движение .

Сложете готовата торта да стегне в хладилника -най-добре е цяла нощ.

16 коментара:

  1. Голяма красота се е получила, обаче и голяма играчка е!
    Браво Живе, много хубава торта!
    ПОжелание за хубав ден:)

    ОтговорИзтриване
  2. ЖИВЕ, пак изкушения ,ама аз нямам търпение за такава играчка ,а как ми се иска самооооооо....
    Много красива напоена и сигурна съм вкусна.
    Прегръдки миличка!

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, чудесна е тортата, аз пък много харесвам такива завъртяни торти, че точно те са страшно вкусни! Твоята е много красива, много добре си я нашарила.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Живе, направо си направила от тази торта уникат на изкуството- толкова финно и красиво си я украсила!Чудесно изглежда и....много изкушаващо!!!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина си е врътня с правенето на тортата,но си струва-сочна и вкусна е.Но ми беше интересно да я нашаря-за първи път се заигравам с този вид шарки и ми хареса.
    Благодаря ви момичета -хубава вечер ви желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Тортата е чудесна ,Живе :) и такива хубави шарки си направила ! Все се питах как се прави това ,ама ти така добре си обяснила ,че не изглежда никък сложно :) ! Хубав следобед ! :*!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз се чудих ,до момента в който не направих тази торта.Не е трудна,просто трябва време малко повечко..
    Хубав следобед и на теб,Ванюшка!

    ОтговорИзтриване
  8. Живе, каква е тази красота!!!!!!!!!! Толкова сложна ми се вижда тази торта. Представям си каква вкусотия е!Браво, Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Не мога да готвя,
    но аз като добра храна,
    мир винаги от Индонезия

    ОтговорИзтриване
  10. Много е красива, точно като за витрина! :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Великолепна торта с великолепно изпълнение и изглеждаща неустоимо вкусно!
    Моите поздравления и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Живе,тортата е страхотна и много пъстро декорирана!Харесвам такива небрежни шарки,много естествено стоят!А като цяло вкуса сигурно е невероятен като чета рецептата!

    Пожелавам хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря на всички-много сте мили.Тортата не е изпипана чак толкова,но аз и на това съм доволна.За сега все още се уча.
    Желая ви хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  14. Живе,
    и на мен вече ми е любима- остава само да ме поканиш да я хапна:-)
    Украсата също е много, много приятна;-)

    ОтговорИзтриване
  15. Мъхче,заповядай-винаги си добре дошла!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. От известно време и аз й се каня на тази торта. Много вкусничка изглежда!
    Поздрави и пожелания за вълшебни празници!

    ОтговорИзтриване