събота, 16 февруари 2013 г.

Идеалните печени картофи на Джейми Оливър

Тези картофи са божествено вкусни.От както ги видях по телевизята и все си мислех да ги направя.Е,направих ги и то два пъти за 1 седмица.Като гарнитура вървят с всичко-дори и само така със сиренце пак става. Ето как ги направих: Сварих обелени и цели картофи колкото се събират в една тава само за 10 минути.След това с решетъчна лъжица ги извадих от водата и подредих на един ред в тавата.Поръсих с розмарин,вегета,зехтин,тук там малко масло и няколко цели скилидки чесън необелен. Слагам в затоплена фурна на 170 градуса за 30 минути.След това ги изваждам от фурната ,и с решетъчен уред ги натискам,колкото да се пропукат. Връщам обратно във фурната за още 30 минути.Изваждам и готово... А чесъна колко е вкусен...направо трепач!

8 коментара:

  1. Живе, не съм гледала предаването, но няма как да не са вкусни и ароматни! Лека нощ и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз го гледах това предаване и аз ги правих!Наистина са много вкусни!
    А твоите снимки не оставят и капчица съмнение ,за вкуса!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Отдавна заглеждам рецептата, но тази вечер смятам да ги направя! Сигурна съм че ще са вкусни и на живо, не само на снимка:)

    ОтговорИзтриване
  4. След такова варене първо 10 мин,после печене 60 минути....Оставаше и да не станат :) Аз ги правя трепач,в пъти по-вкусни ето така : обелвам картофи,като гледам да са по-дребни , както са цели ги слагам в тавичка с незалепващо покритие , слагам подправки на вкус , мазнина по избор , доливам мнооого малко вода , добавям цяла глава чесън,разрязана наполовина и я слагам някъде из тавичката.Всичко това се покрива с фолио,което се надупчва отгоре на няколко места,за да излиза парата все пак/иначе стават варени/ и оставям така във фурна на макс да се готвят до почти пълно сваряване.След това махам фолиото и доопичам до златиста коричка.Воала !Повярвайте,няма по-вкусни картофи ! Сервирани с пресен копър и пресен лук,наръсени отгоре , са просто божествени!на който съм ги направила,друго не е искал да хапва ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така ги правя, резвам и няколко пръчици морков из тавата ако имам - става още по ароматно и божествено вкусно защото плодовата захар в моркова дава един леко карамелизиран аромат и вкус
      Може също вместо вода да се сипне малко бяло вино (ама хубаво, не от левче) или бира, стават чудни. Но като бързам може и без тия екстри - пак са супер като се задушат под фолиото с резнатата глава чесън в средата.

      Изтриване
  5. Картофките са невероятно вкусни!

    ОтговорИзтриване
  6. Живее,
    Картофките са супер! Гостите ми казаха, че по-вкусни не са яли :-)

    ОтговорИзтриване