неделя, 20 април 2014 г.

Ризото с гъби и коприва

Вкусна пролетна рецепта от Танита.Тя е голям кулинар и всичко при нея е много вкусно.Правила съм козунаци от нейните рецепти-без грешка.

Продукти:

200г прясна коприва-аз замених с лапад
200г гъби, нарязани на малки парченца
3 с.л масло
3-4 стръка зелен лук, нарязан на малки парченца
1 малка глава лук, нарязана на ситно
1 и 1/2ч.ч ориз за ризото (арборио)
1/2 ч.ч бяло вино
3-4 ч.ч гореща вода или зеленчуков бульон
4 с.л готварска млечна сметана
1/2 ч.ч настърган Пармезан-при мен кашкавал
Сол и черен пипер



Приготвяне:
Лапада сварих,отцетих и нарязах .
Разтопете маслото в подходящ съд, прибавете лука и гъбите, и задушете за няколко минути.
Прибавете ориза и бъркайте докато стане прозрачен.
Прибавете лапада и объркайте.Добавете виното и гответе, като бъркате непрекъснато докато се абсорбира от ориза.Започнете да прибавяте чаша по чаша горещата вода/бульон, като всяка следваща добавяте, след като предишната се е поела напълно от ориза.
Бъркайте до готовност на ориза.
Прибавете сметаната, настъргания Пармезан, сол и черен пипер на вкус, объркайте всичко и свалете от котлона.
Аз сложих в чиния от ориза и поръсих с настърган кашкавал,който от топлото се разтопи и стана много вкусно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар