неделя, 29 март 2015 г.

Дълъг домашен хляб


Видя ли хляб при Зиче и съм  го направила.Сега дори два ,че да си имаме домашен хлебец.Станаха с много хубави ,с препечени корички.Този път го направих без да втасва предварително,както го прави и тя и станаха си чудесни.

Ето и рецептата:
Продукти:
800мл.вода- хладка
3с.л олио
2к.л. сол
2к.лзахар
брашно около - 1,200 кг. -при мен беше повечко
10гр. 1 и 1/2 пакетче суха мая....на Йоткер/или 30гр жива/


Приготвяне:
Сипвам водата с съда където щемеся,прибавям солта ,захарта,олиото и живата мая.Ако маята е суха се слага в брашното.Сипвам брашно и бъркам докато поме достътчно брашно ,за дамога да го омеся.Омесвам средно меко тесто
Оформям два хляба като гледам повърхността на тестото да е набрашнено много.



Слагам в тава с домакинска хартия или подмазана тава и набоцках с нож./Аз пекох във тавата от печката не във висока./



Завивам с кърпа тавата.
Пускам фурната на 50 градуса и слагам тавата вътре докато втаса тестото.
Когато е готово ,махам кърпите и увеличавам фурната на 180 градуса до изпичането му.

Ей това крайче ме чака,след като си отпочине хляба....

Да ви е сладко и успешна нова седмица!


4 коментара:

  1. Живе, страшен е хляба направо...ще има да преглъщам сега нощес:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ух, че пък хубав е станал! Браво! Поздрави, Живе!

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, взимам си един. Страхона коричка, обичам такъв хляб :)))

    ОтговорИзтриване