сряда, 13 януари 2016 г.

Содена питка


Содената ми питка за Бъдни вечер.Беше много вкусна,но нямах възможност  по-рано да пусна рецептата.

Продукти:

500-550 г брашно
300-350 мл газирана вода
5 с.л. олио
3 с.л. лимонов сок
1 и 1/2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат

Приготвяне:
Пресява се  брашното (4 ч.ч. от 200 мл) и солта. Прави се кладенче в средата, в което се поставя захарта. В чаша се разтваря содата в лимоновия сок. Шупналата смес се изсипва в кладенчето. Постепенно се прибавя 300 мл леко затоплена газирана вода. Замесва се тесто. Ако е необходимо се прибавя още от газираната вода.  Поставя се върху леко набрашнен плот. Омесва гладко и меко тесто и се оформя на топка. Поставя се в намаслена или покрита с хартия за печене тава с диаметър 20 см. Разстила се равномерно и се намазва с олио (зехтин).
Аз я украсих с част от тестото и надупчих тук там с вилица.



 Пече се в предварително загрята фурна, на 170-180 градуса С. изпечената питка, гореща, отново се намазва с мазнина (ползвах зехтин). Покрива се с кърпа и се оставя да поизстине върху решетка.
Нямам снимка на разчупена,защото забравих да я снимам.


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар