неделя, 17 декември 2017 г.

Захаросани дюли и желе от дюли



Както всяка година и тази направих дюлево желе,като част от него подарявам на близки и приятели.Но когато видях рецептата за тези захаросани дюли ето тук при Хриси,направих и тях.Желето си го правя вече  по този начин:
В тенджера слагам измити и нарязани дюли със семките и корите,пълня вода да ги покрие и варя 1 час-предимно вечер.Така ги оставям цяла нощ захлупени и на следващия ден изцеждам водата,която слагам в тенджера и прибавям захар.Ако водата е литър-захарта е 700гр.Варя около час без капак ,след това време изключвам котлона ,захлупвам тенджерата и оставам до другия ден.Отново варя около 30 минути като пускам нарязани дюлеви парчета да поврят и изключвам котлона.





Изваждам парчетата да се изцедят и оставям желето захлупено да преседи още няколко часа.След това пак пускам котлона и като заври желето пускам отново дюлите за около 10 минути и изваждам.А дюлевото желе ако е нужно си продължавам с варенето до желаната гъстота.Обикновено след третото варене е почти готово.Когато изстине се вижда дали да се вари или е готово.


10 минути прези изключването на котлона слагам 1 с.л. лимонтозу.Горещо сипвам в топли буркани и затварям-не го стерилизирам.
Може да се добави и няколко листа индрише,но аз нямах.

Дюлевите резани когато се охладят овалвам в кристална захар.


Тези дюлеви резани използвам и за сладкиши.


1 коментар: