четвъртък, 24 януари 2019 г.

Вита баница с праз и сирене



Продукти:

За тестото:
600 г брашно
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
300 мл хладка вода

За плънката:
6 стръка праз
300 г натрошено сирене
200 мл. олио

Приготвяне:
Първо започвам с плънката.Праза се нарязва на парчета и се задушава в малко мазнина и повечко вода.Ври 15-20 минути и се дърпа от котлона.Добре е да се направи и няколко часа да се остави да се отцеди праза от водата в гевгир.



След това към него се прибавя натрошеното сирене.
За тестото:
В голяма купа смесете водата, олиото, оцета и солта. Постепенно прибавете пресятото брашно и замесете тесто, което трябва да се получи меко. След това разделете полученото тесто на 10 равни части и оформете от него топки.Всяка топка намазвам с олио и захлупвам с друга топка.


Покрийте с  кърпа и ги оставете така за около 30 минути. От всяка топка разточете тънка кора доколкото може .



И продължете тегленето с пръсти.Слагам точилката за тежест по средата на кората.



И да се скъса малко не е проблем.Слагам кората на точилката и на масата слагам покривка ,за да може по-лесно да се издърпа кората и се навие на руло.
Поръсете всяка кора  с малко олио, праза и сиренето.



Завийте корите на руло, след това на охлюв и подредете в намаслена тавичка.



Преди да изпечете баницата я залейте с олиото, което е останало.


 Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-30  минути.


Извадете баницата от фурната ,напръскайте с вода, завийте я с кърпа и я оставете да си почине за няколко минути.



Източник



3 коментара:

  1. Уау! Нямам думи! Със сигурност и много вкусно. Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, тук ме уби направо, браво, майсторка си!

    ОтговорИзтриване