събота, 18 май 2019 г.

Сметанова торта с ягодово желе


Сега сме в разгара на ягодите и е момента да зарадвате близките си с една такава ягодова торта.Надявам се и моята да е била достатъчно вкусна,но поне съм сигурна ,че е била ароматна.


Продукти за основата:
300гр. чаени бисквити с масло
80 гр. разтопено масло
3 с.л. прясно мляко

Крем:
500гр. течна сладкарска  сметана-студена
1 ч.ч.пудра захар
3 пакетчета сирене крема без сол
2с.л. царевично нишесте
1 пакетче ванилова захар
100гр. бял шоколад

За ягодово желе:
700гр. ягоди-няколко оставих за пълнеж и декорация
1 ч.ч. кристална захар

2 пакета желатин

сушено помело за декорация

Приготвяне:
Ягодите се почистват и нарязват на парчета.Заливат се със захарта и се оставят поне час да си пуснат водата.След това се слагат на котлона и се варят до средна гъстота-30 минути.Намачках  с решетъчна лъжица и сместа претрих през цедка заради семките.


За основата-смилат се бисквитите в блендер на прах и се изсипват в купа.Прибавя се разтопеното масло и млякото и се обърква с лъжица.Сместа е добре когато се стисне в шепа и стои на бучка.
Във форма 20см се разпределя ацетатно фолио отстрани за по -лесно отделяне и  се изсипва сместа.С лъжица се притиска по дъното и формата се прибира в хладилника.
Желатина се изсипва в чаена чаша и се пълни със студена вода до средата.Бърка се и се оставя да стегне.
Шоколада се начупва и се залива с 100мл от сметаната.Затопля се в микровълнова на средна температура и се разбърква до течно състояние.Оставя се леко да се охлади,но да е течно.
В голяма купа-/аз ползвам тази от миксера/ сипвам сметаната,захарта,сиренето, нишестето и ванилията.Разбивам с миксер  и по малко сипвам от шоколада .Крема бързо стана гъст и пухкав.Ако не ви е толкова сладко,може да се прибави още пудра Тази смес разпределих в 3 купички.Едната оставих да е бяла,във втората сложих 3 с.л. от ягодовото пюре и в третата сложих 5 с.л. ягодово желе.


Исках да е в 3 цвята,като  оставих по малко за декорация отгоре.
Желатина леко се притопля в микровълновата и се разпределя и 4-те купички по малко.
3 със сметанов крем и 1 с ягодово желе
Изваждам формата от хладилника и сипвам бялата смес,заравнявам и слагам в хладилника за 15 минути.Изваждам и покривам с бледорозовата смес,поръсих с парчета нарязани ягоди и пак за 15 минути в хладилника.


След това заливам и с третата купичка и отнова в хладилника.Изваждам и покривам с ягодовото желе след което тортата престоява 1 нощ в хладилника.Крема сложих в пош и прибрах в хладилник покрит ,за да не съхне.
На другия ден  извадих фолиото и украсих с отделения крем,ягоди и малко сушено помело,което изрязах с белачка за по-финни лентички.


Да ви е сладко и ягодово!




Няма коментари:

Публикуване на коментар