събота, 21 декември 2019 г.

Ябълков щрудел


Изключително вкусен и ароматен щрудел е този.Сега когато домашните ябълки вече започват да си променят първоначалната визия ,този щрудел с тях ще стане много добър за хапване.



Продукти:
12 бр. фини кори за баница/или баклава

80 мл олио (или разтопено масло)
10 г канела на прах
150г едро смлени орехови ядки
80г стафиди (светли)
8-9 ситно смлени обикновени бисквити-аз използвах  Роден край
4 големи сладки ябълки
2-3 с.л. сок от лимон
8 пълни с.л. захар или  на вкус

пудра захар и още малко канела за поръсване

Приготвяне:
 
Стафидите леко се накисват в гореща вода.
 Обелените ябълки се настъргват на едро ренде в последния момент, преди да започне завиването на корите. Поръсват се със захарта, канелата и лимоновия сок и объркват.
Взима се лист, намазва се с четка с мазнината, върху него се поставя още един лист, който също се намазва с олио и върху него се поставя третия лист. За едно руло аз използвах 2 листа,но ми станаха по-тънки,следващея път ще направя с 3,както е по рецептата на Пепи.
Поръсва се с 1/4 от смлените орехи и бисквити, четвърт количество от стафидите, 1/4 от сместа с ябълките - след настъргването им - макар и малко - се отделя сок. По лъжица от този сок слагам заедно с ябълките. Цялата смес се разпределя почти по цялата повърхност на кората и се навиват откъм късата страна.
Завиват се на нестегнато руло и се поставят в тавата за печене с хартия или намазана с олио.
Така се  подготвят и останалите 3 рула  - 4 рула по 3 кори-общо 12 кори.  Ползвам тавата жт фурната. 
Готовите  рула се намазват отгоре с олио/или масло и  се пече в предварително загрята на 180 фурна при мен - около 30 мин. 



Изважда се и оставя да изстине за 5-6 мин. и  покривам с кърпа. След което се поръсва с пудра  захар.  


Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар