вторник, 23 юни 2020 г.

Торта с вишни и шоколадова глазура



Необходими продукти:
 За блата: 
4 яйца 
4 с. л. захар
 3 с. л. брашно
 1 с. л. какао 

За крема: 
2 яйца 
1 ч ч прясно мляко 
3 с. л. захар
 2 с.л. какао 
1 с. л. брашно
160 г краве масло на стайна температура
3-4 с. л. подсладено кондензирано мляко
50гр. шоколад

 За пияни вишни:
 1,5 ч ч вишни 
3 с. л. захар 
3-4 суп л коняк или ром

 За глазурата: 
150 гр. черен шоколад 
100мл. течна сметана
2 с.л. кондензирано мляко

Печем в загрята до 150 градуса фурна 40 минути  без вентилатор.

Приготвяне:
Вишните със захарта и коняка в тенджерка и на котлона.Може да престоят известно време ,за да си пуснат сока- за 1 нощ в хладилника.Варят се докато течноста се изпари и се оставят да се охладят.
За блата-отделят се жълтъци от белтъци.В голяма купа се разбиват белтъците и постепенно се добавя захарта .Трябва да станат пухкави белтъци без да се усеща захарта.добавя се 1 по 1 жълтъците.Сипваме по малко от брашното ,какаото и се бърка внимателно.На дъното на форма 20 см се изсипва тестото и се пече на 150 градуса за 40 минути на средна решетка.
След готовност  се изключва  фурната,но формата остава на отворена врата за 15-20 минути.Изважда се и се охлажда.

За крема
В малка тенджерка се разбиват 2 яйца,прибавя се млякото,захарта,какаото и брашното.При непрекъснато бъркане се вари крема до сгъстяване.Изключва се котлона и крема се прехвърля в чист съд.Прибавя се и шоколада.
Взимаме блата и разрязваме 1/3 от него.Ще получим 2 блата-по-голям и по-малък.
Големия блат леко маркираме с нож около 2 см от края и издълбаваме внимателно от средата-да се получи като кошница.Блата е много нежен и с пръсти лесно се издълбава.Трябва да остане дъното на блата .
Разбиваме  мекото масло и кондензираното мляко,смесваме и към тях  какаовия крем лъжица по лъжица.След това целия крем изсипваме върху трохите от издълбания блат,объркваме с шпатула и крема за тортата  е готов.Остава да прибавим вишните  и преминаваме към събиране на тортата.
Взимаме с лъжица от крема и редим върху издълбания блат.покриваме с горния блат-капаче и притискаме леко навсякъде  ,за да се изравни.
Прибираме за кратко в хладилника докато напарвим глазурата.
В микровълнова разтопяваме половината шоколад и сметаната.Изваждаме и добавяме останалия начупен шоколад.Трябва да е поизтинала,но все още течна глазура и заливаме тортата.Поръсих с малко от трохите и пудра захар.





Няма коментари:

Публикуване на коментар