сряда, 4 ноември 2020 г.

Чийзкейк с райска ябълка





Импровизирах с продуктите и стана една изключително вкусна торта.Исках да я направя с папая,но понеже не намерих и реших да използвам райска ябълка.




 Продукти:

за основата

3 пакети бисквити Орео по 175 гр.

80 гр. разтопено масло

15мл.сок от лимон

За крема

400гр. заквасена сметана

400гр. крева сирене

500мл.течна сметана-студена

300гр.бял шоколад

1 пакет желатин

ванилия

5 с.л. пудра захар

малко жълта сладкарска боя

4  узрели  и меки  райски ябълки

1 бурканче сладко от череши или ягоди-аз използвах  от череши


Приготвяне:

Бисквитите се смилат в блендер,маслото се разтопява.В купа се изсипват и смесват заедно с лимоновия сок.Във форма от 26 см се изсипва тази смес,като се оставя 1 чашка за поръсване.Притиска се с лъжица и се прибира в хладилника докато се направи крема.

Райската ябълка ако е твърда трябва да се свари  и плода да се намачка.

За крема

В купичка се начупва шоколада и се залива с 1 чашка течна сметана.Разтопява се на водна баня или в микровълнова на средна мощност ,кот от време на време се разбърква.Желатина се залива с 3-4 с.л. студена вода и се оставя да се стегне.




В купа разбиваме останалата сметана до твърди връхчета.

В друга по-голяма  купа разбиваме крема сиренето,пудрата захар и заквасената сметана.Прибавям на порции от разбитата течна сметана и бъркам с шпатула.Желатина се разтопява и се прибавя към топлия шоколад. и на тънка струйка се сипва в крема.Прибавям и плода заедно с ванилията.

Изваждам формата от хладилника и заливам основата с 1/3 от крема.Сипвам на купчинки от сладкото и с пръчица правя въртеливи движения.



Покривам пак с крема,сладко и завършвам с крем.Оставям за 1 нощ в хладилника и поръсвам с отделените трохи.


Реже се с остър нож.







Да ви е сладко!









Няма коментари:

Публикуване на коментар