сряда, 28 април 2021 г.

Великденска торта



Тази торта стана изключително вкусна.Който желае може да я приготви за Великден и да зарадва семейството и приятелите си.Аз я приготвих с голямо удоволствие за нашите приятели Здравка и Тони.





Продукти:

Блат

250 гр  брашно
1 пакет бакпулвер
1/2 ч. л. сол
170гр.  масло на  стайна температура
1 1/4 чаша (250гр. захар
120гр.заквасена сметана
4 яйца
10 гр. ванилов екстракт
200 гр.  боровинки нарязани на половинки



Боровинково сладко

100 гр. пресни или замразени боровинки 
2 супени лъжици  захар

Крем с  шоколад 

300 гр. бял шоколад начупен на  малки парченца
120гр. сметана за разбиване
600 гр. крема сирене, стайна температура
250 гр. маскарпоне
80гр. пудра захар
640гр. сметана за разбиване -охладена
червена боя за оцветяване 

Шоколадов ганаш

100 гр.млечен  шоколад
100гр. натурален шоколад
240гр. сметана за разбиване
60гр. масло

прясно мляко за сиропиране,може и подсладено


мини шоколадови великденски яйца за декорация

Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Форма 22 см намазнена и покрита с хартия на дъното.
 В средна купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Оставете настрана. В голяма купа добавете маслото със захарто и разбийте за няколко минути, докато стане кремообразна смес. Добавете яйцата едно по едно и разбъркайте  докато се усвоят добре. Добавете заквасена сметана и ванилията  и разбъркайте до гладкост. И накрая изсипете  боровинките Излейте тестото в тавичката,поразклатете леко и с дървено шишче направете няколко въртеливи движения.




 Печете около 25-30 минути  докато клечка за зъби  поставена в центъра излезе чиста и охладете на  решетка за 10 минути. 



Извадете блата и го оставете да се охлади  напълно.




Аз прибирам след това в хладилника увит в прозрачно фолио.Тортата събирам на следващия ден.

Пригответе крема .
Поставете белия  шоколад,2 лъжици олио  и  120мл сметана на водна баня или в микровълнова да се загрее леко и се разтопи.  Оставете го да се охлади до стайна температура. В голяма купа притрийте с шпатула  крема сиренето до гладка смес. Добавете пудра захар и разтопения  шоколад и разбъркайте, за да се комбинират и оставете настрана. В друга купа разбийте  сметаната за разбиване, докато се образуват твърди върхове. Прибавете  внимателно разбитата сметана в сместа от бял шоколад и крема сирене.Тук може да се раздели в няколко купички и да се оцвети за украса и останалото да се използва за крем между блатовете,като аз разпределих и него в купички за по точно оформяне.


Сладкото от боровинки:

Поставете боровинките и захарта в малка тенджера и оставете да заври при непрекъснато бъркане. Оставете да къкри около 15 минути или докато се сгъсти и свалете от огъня.

Сглобяване:
Блатовете разрязах на 4. 




Аз използвах    ринг и отстрани слагам ленти.



Слагам блат,леко сиропирам и добавям крем.тук там слагам и от боровинковото сладко.



И така до последния блат,покривам с крем и оставям малко за измазване отстрани.След това  прибирам в хладилника за 1 нощ.

 Тортата трябва да се охлади, преди да добавите шоколадовия ганаш.

 Пригответе шоколадовия ганаш.
 Поставете шоколада и сметаната в купа и разтопете .





След това се разбърква до получаване на лъскава глазура.Използвайте лъжица и започнете да правите капки около краищата ,които да се стичат надолу. Ако ганашът се втвърди прекалено много го нагрейте малко , за да стигне до консистенция за изливане.
Оцветените кремове сложих в пошове и тях прибрах в хладилника.




 Когато приключите с капките по краищата, напълнете отгоре с ганаш и го разпределете равномерно с помощта  шпатула и загладете. Охладете в хладилника  тортата за поне 30 минути, преди да украсите. 
Аз украсих с различни шприцове и в средата оставих място за няколко яйчица.





Това е моето предложение за празниците.


Светли Великденски празници!Бъдете здрави!



2 коментара:

  1. Прекрасна е Живе! Светли празници на цялото семейство

    ОтговорИзтриване
  2. Уникална беше ,Живе и си я хапнахме със удоволствие и наслада.Царица си на тортите ,признала съм те!Силно те прегръщам ,приятелко моя!!!

    ОтговорИзтриване