неделя, 27 февруари 2022 г.

Пухкави питки





Продукти:

670 г обикновено брашно
130 г вода 
140 г мляко
 9 г суха мая 
2 супени лъжици кисело мляко
50 г растително масло
1 средно яйце 
1 ч. л. сол
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица масло

Приготвяне:
В купа слагаме водата,млякото,олиото,киселото мляко,захарта,маята и разбиваме с тел.Добавяме брашното на части заедно със солта.Накрая добавяме мекото масло и оформяме меко тесто.
Оставяме за час да втаса.Разделяме на 6 топки .Подреждаме ги на табла и ги покриваме с прозрачно фолио да не съхнат.Взимаме 1 топка и разделяме на 2.Разточваме всяко топче на елипса и намазваме с масло.Навиваме на кора,усукваме и връзваме на възел като подпъхваме краищата.
Подреждаме ги в тава покрита с хартия и оставяме покрити с кърпа за 30 минути.Намазваме с 1 яйце разбито с 1 лъжица прясно мляко и 1лъжица  олио.
Поръсваме със сусам и печем на 180 градуса за 30-35 минути-до суха клечка.След като ги извадим от фурната и намазваме с разтопено масло.





Оставяме за кратко и изваждаме на решетка да се охладят.



Няма коментари:

Публикуване на коментар