неделя, 5 юни 2022 г.

Лимонова торта с мак

За любителите на лимоновия вкус.


Продукти за блата:

2/3 чаша (80 г)  брашно

1/4 ч. л.  сол

1 ч. л.  бакпулвер

1 супена лъжица (10 г) маково семе

1/3 чаша (70 г) захар

лимонова кора от 1 лимон

2 супени лъжици (30 г) масло, меко на стайна температура

2 супени лъжици (30 г) растително олио

1 яйце

1/4 ч. л.  екстракт от ванилия

2 супени лъжици  айрян


Пълнеж от крема сирене и бял шоколад

150 г бял шоколад на малки парченца

3 супени лъжици (45 г) сметана за разбиване

1 чаена лъжичка (3 g) желатин на прах

1 супена лъжица (15 мл) студена вода

370 г крема сирене, стайна температура

2 супени лъжици  пудра захар

1/2 ч. л.  екстракт от ванилия

1 супена лъжица (10 г) маково семе

2/3 чаша (160 г) сметана за разбиване (35% мазнини), охладена


Лимонов крем

2 цели яйца

1/2 чаша (100 г) захар

1 супена лъжица (10 г) лимонова кора от 2 лимона

1/3 чаша (80 мл) пресен лимонов сок

2 супени лъжици (30 г) несолено масло, нарязани на малки парченца

За декорация

маково семе

къдрици от бял шоколад


Пригответе лимоновата торта с маково семе.

Загрейте фурната до 180°. Намажете с масло тава с размери 20 см и застелете с хартия за печене.

В средна купа разбийте брашното със сол, бакпулвер и маково семе и оставете настрана, докато сте готови за употреба.

В голяма купа разбийте захарта с лимоновата кора, за да освободите маслото. Добавете маслото и олиото и разбъркайте, докато се смесят. Включете яйцето. Смесете с екстракт от ванилия и айряна.

Постепенно добавете брашнената смес. Изсипете сместа в подготвената тава.

Печете 10-12 минути, докато клечка за зъби, поставена в центъра на тортата, излезе чиста.

Оставете да изстине напълно, преди да прехвърлите в чиния за сервиране.


Пригответе лимоновата извара.

В термоустойчива купа добавете яйцата и захарта и разбийте, за да се комбинират.

Добавете лимонова кора и лимонов сок и разбийте, за да се комбинират.

Поставете купата върху съд с кипяща вода и гответе на среден огън, като бъркате непрекъснато за около 8-10 минути, докато се сгъсти.Отстранете от котлона и постепенно добавете маслото и разбийте, докато се разтопи и стане гладко.Оставете го да изстине и охладете до готовност за употреба.


Пригответе пълнежа от крема сирене от бял шоколад.

Разтворете желатина в студена вода и го оставете да набъбне за около 5 до 10 минути.

Междувременно сложете белия шоколад и 3 супени лъжици сметана в топлоустойчива купа и поставете върху тиган с вряща вода. Разтопете на слаб огън или в микровълнова.

Добавете набъбналия  желатин към разтопения шоколад и разбъркайте, докато се разтвори. Оставете леко да се охлади.

В голяма купа разбъркайте крема сиренето до гладкост. Добавете пудра захар, маково семе и екстракт от ванилия и разбъркайте, за да се комбинират.

Добавете сметаната и продължете да бъркате, докато се образуват меки върхове. Смесете в разтопения шоколад.




Сглобете тортата.

Разпределете 1/3 от плънката върху тортата с лимон и мак. Добавете лъжици лимонов крем върху повърхността. Използвайте шиш, клечка за зъби или нож, за да създадете въртеливи движения.. Внимателно разпределете още ⅓ пълнеж от крема сирене. Добавете лъжици лимонова извара и направете завихряния.





 Накрая разпределете останалия пълнеж от крема сирене и загладете горната част с помощта на  шпатула.

Отгоре намажете тортата с останалия лимонов крем.

Покрийте и охладете тортата за поне 4-6 часа или по-добре за една нощ.





Преди да сервирате, украсете тортата с малки  шоколадови яйца  и шоколадови поръски.


 Насладете и се!




Няма коментари:

Публикуване на коментар