вторник, 18 април 2023 г.

Сладкиш с ягодов пълнеж и белтъчна глазура

 

  Продукти за блата:
 3 яйца-отделете белтъка от жълтъка

 80 грама масло
 50 грама захар
 1 чаена лъжичка ванилова захар
 Шипка сол
 3 жълтъка
 50 грама заквасена сметана
 кора от 1 лимон
 230 грама брашно
 0,5 чаени лъжички бакпулвер
 
Пълнеж:
 500 гр. ягоди (можете да използвате и други плодове, включително замразени)
 80 грама захар
100 мл вода
50 г царевично нишесте
 1 супена лъжица лимонов сок
 Варете на слаб огън при непрекъснато бъркане до сгъстяване.


За Белтъчната глазура
3 белтъка разбийте 2 минути (миксер на средна скорост),добавяме  1 чаена лъжичка ванилова захар. 1 чаена лъжичка лимонов сок. 130 г пудра захар (добавете малко по малко). Разбийте още 10 минути. Добавяме 10 грама нишесте и разбиваме до гъст крем.
Люспи фелирани бадеми. 

Приготвяне:
В купа слагаме всички продукти и разбиваме с телена бъркалка,като брашното с бакпулвера слагаме накрая.Омесваме свичко до меко тесто.раоазпределяме го във форма 24 см ,надупчваме и изпичаме в предварително загрята фурна на 180°C за 20-30 минути.



Приготвяме ягодовия сос.Нарязваме ягодите и слагаме в съд на котлона заедно със захарта и водата.Прибавяме и останалите продукти-варим до сгъстяваме.
След като блата се е охладих разпределаме ягодовия пълнеж-оставяме да се охлади.

Разбиваме белтъците до гъст крем,прибавяме захарта,ванилията и лимоновия сок-разбиваме.
Прибавяме по малко пудрата захар-разбиваме.След като я добавим всичката разбиваме 10 минути с миксера.Добавяме нишестето и рабиваме още малко.Разпределяме глазурата върху ягодовия пълнеж небрежно и отгоре нахвърляме филиран бадем.
Печете в предварително загрята фурна на 150°C за 30 минути.





Оставяте да се охлади и прибирате в хладилника за няколко часа.



Режете и се наслаждавате.


Да ви е сладко!



Светли Великденски празници!





Няма коментари:

Публикуване на коментар