събота, 5 октомври 2013 г.

Патладжан кебап с кисело мляко и хляб

Признавам си,че това ястие го направих само заради едни патладжани,които аха да изхвърля от хладилника.По начина по който го е направила Дианка http://idapohapnem.blogspot.com/2013/09/blog-post_23.html го направих и аз,макар да си мислех ,че сама ще си го ям.Да ,ама не-в къщи го харесаха ,че си сипаха и допълнитално.Особено с тези запечени кубчета,които хрупат при всяка хапка...

Продукти за 4 порции:
100г стар хляб-около 5 филии
2 патладжана

1 глава лук
330г телешка кайма-1 пакетче и половина
330г домати-4 малки доматчета
сол, черен пипер, кимион на вкус
магданоз и мащерка
зехтин

за заливка:
300г кисело мляко
2 скилидки чесън
самардала

за запръжка:
1с.л. масло
1ч.л. червен пипер


Обелете и нарежете патладжана на кубчета, поръсете със сол и оставете за час да си пусне соковете и да се отцеди. Хляба нарежете на кубчета и печете на сух тиган или във фурната докато покафенее. Когато е готов оставете да се охлади. Загрейте малко зехтин задушете патладжана, докато кубчетата станат меки и златисти. 
В друг съд задушете ситно нарязания лук, добавете каймата и настърганите на ситно домати, овкусете със сол, черен пипер и кимион. Намалете силата на котлона и похлупете. Оставете да къкри докато доматения сок се редуцира наполовина и каймата се сготви. 
В подходящ сър /и аз ползваж  йена/ подреждаме първо хлебните късчета,които нарязах и изпекох на грила във фурната.





върху тях патладжана 





и накрая разпределяме каймата с доматения сос.




Разбиваме киселото мляко със пресованите скилидки чесън. Подправяме на вкус със самардала и поливаме ястието.
Поръсваме със ситно нарязан магданоз и накапваме със запържения в маслото червен




За 4 човека си е идеално ястие.





5 коментара:

  1. Ама това звучи вкусно бе Живе, как така ще си го ядеш сама:)
    Ще го опитам! Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  2. Бързо и лесно за приготвяне, да не говорим колко апетитно изглежда! Може би и аз ще го приготвя, но също като тебе си мисля, че ще е само за мен ;)
    Поздрави и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда страхотно! И аз му бях хвърлила око в един сайт, но направих нещо друго с патладжаните.

    ОтговорИзтриване
  4. Направете го и няма да съжалявате.Ако домшните ви не го харесат,ще си имате ястие само за вас...какво по-хубаво от това...

    ОтговорИзтриване
  5. Живе страхотно изглежда!!! Благодаря за доверието :). Аз направих малка доза само първия път, после вече двойна.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване