събота, 6 януари 2018 г.

Баклава с точени кори

Честит Йордановден!
Весел празник и наздраве на всички именици!


Днешната ми рецепта е тази за турска баклава с домашно точени кори.
Баклавата не е трудна за правене-напротив,точи се с лекота.И невероятно вкусна.

Продукти за 2 тави

2 яйца
1 ч.ч кисело мляко
сок от половин лимон
1 к.л сода за хляб
1 ч.ч олио
брашно колкото поеме за меко тесто
250 г масло
натурално нишесте
счукани орехи - колкото повече, толкова по-добре :)

За сиропа:
6 ч.ч. захар
6 ч.ч. вода


Всички продукти се смесват. Прибавя се брашното до получаване на меко тесто. Разделя се на 10 топки. Всяка топка се разделя на 6-7 по-малки топченца които се овалват в натурално пшенично или царевично нишесте.



 Всяко мъничко топченце се сплесква и се редят една върху друга. Така наредените едно върху друго топченца се точат с нишесте до образуване на кора, тънка колкото да се чете вестник. Корите се редят в намазнена тавичка. По между им се посипват счукани орехи - не много едри, не много дребни.



 След 5-та кора баклавата се разрязва.




 Разтопява се 125 гр. чисто масло и с него се залива нарязаната баклава.




 Пече се на около 150 градуса до готовност 30-40 минути. 




Приготвя се захарен сироп от 6ч.ч. захар и 6ч.ч. вода -вари се около 20 минути и с този сироп се заливат 2-те тави. 





Баклавата трябва да е студена, сиропът горещ. НЕ се слагат ванилии или есенции в сиропа... губи се вкусът му. 



Предстоява известно време, ако можете най-добре около 12 часа. Не се слага в хладилник.


Илианка  ме подсети за тази рецепта,за което и благодаря!

2 коментара:

  1. Чудесна ти е баклавата, Живе!
    Аз все още не се решавам да точа :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, това да не е баклавата на Айля, ако е тя е чудесна, правила съм я.

    ОтговорИзтриване