неделя, 17 февруари 2019 г.

Торта Бяла Неделя


Тортата направих за рожден ден на Драго миналата година,но сега я открих из папките със снимки и затова сега я споделям.Видях я при Петя и без съмнения за крайния резултат я направих.Промених я леко ,но това не попречи на  вкуса.


Продукти за блата-26 см

6 бр. яйца с размер М
200 гр захар
200 гр брашно
5 с. л. топла вода
1 ч. л. бакпулвер
2 пак. ванилия със захар


За ваниловия крем:

500 мл прясно мляко
3 с. л. захар
1 пак. ванилов пудинг на прах-за варене на д-р Йоткер
100 гр масло със стайна температура
3 с. л. пудра захар за разбиване на маслото

Карамелен сироп за напояване:

1ч.чаша захар
1/2 пакет малко масло
100 гр.гореща вода
Карамелизирате захарта със маслото и като покафенее добавяте горещата вода.Бъркате докато стане гъсто като сироп.Оставя се да се охлади.



За сметановия крем :

400 мл течна сметана
200гр.заквасена сметана-извадена час ,двапреди употреба  от хладилника
100гр. разтопен шоколад-бял
4 с.л. захар
4 пакетчета ванилова захар

За шоколадовия ганаш
200гр.черен шоколад
100гр. течна сметана
50гр. масло

За шарката
100гр. разтопен бял шоколад
2с.л. олио

Блата го правя от предишен ден.Подробно съм описала тук.



За ваниловия крем-правя го по указаната рецепта на пакетчето,завивам  плътно с фолио и го оставям да се охлади на стайна температура.


Разбивам маслото с пудрата захар до пухкав крем.добавям по лъжица от ваниловия крем и бъркам с дървена лъжица.


За сметановия крем-Разбивам течната сметана с миксера.В отделна купа слагам заквасената и захарта с ванилията и прибавям разтопения шоколад.Събирам двете сметани и бъркам с шпатула или дървена лъжица отдолу нагоре.Пребирам в хладилника да постегне,докато разрежа блата на 3 .



Сглобяване на тортата:

Във форма 26 см слагам ленти за по-лесно изваждане на тортата,блат и сиропирам  с 3 с.л. от карамеления сироп.


Намазвам с масления крем.Слагам втори блат,сиропирам и намазвам с половината  от сметановия крем.
Отново блат,сироп и крем.Оставям в хладилника за 1 нощ.


На другата сутрин приготвям шоколадовия ганаш.

За шоколадовия ганаш-в купа /аз ползвам дуралексова/ слагам начупения шоколад,сметаната и маслото и поставям  в микровълновата на средна температура.Изваждам няколко пъти-2-3 някъде и разбърквам.Изваждам и оставям леко да се охлади,но да е течен.
Изваждам тортата,свалям страничния ринг и пемествам тортата в подходящ поднос.



Заливам с ганаша и оставям да стегне.


Разтопявам белия шоколад с 2 с.л. олио до леко течен.Сипвам в пош,може и в найлоново пликче,като му се отреже съвсем малко ъгълчето и буквално нахвърлям от белия шоколад.


Това беше тортата за Драго.
Да ми е жив и здрав и да е щастлив със своето семейство!

Източник



Няма коментари:

Публикуване на коментар