четвъртък, 7 март 2019 г.

Торта за Диди



И торта №100 в блога ми е за Диди -моя колежка и приятелка по повод рождения и ден..
Тортата я направих с много любов и подарих с най-прекрасните пожелания за нея!






Продукти за блата:

8 жълтъка
5 белтъка
ситно рендосана кора на лимон
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте

Карамелен сироп:
1ч.чаша захар
1/2 пакетче масло
100 гр.гореща вода
Карамелизирате захарта със маслото и като покафенее добавяте горещата вода.Бъркате докато стане гъсто като сироп.Целта е да попие в блата,а не да стане като глазура.Оставям да се охлади и сипвам  по 3,4 супени лъжици на блат.

няколко вишни от сладко

Крем

400 гр. безсолно сирене крема
125 гр. меко масло
4 ч.ч. пудра захар
2с.л. инстантен крем-д-р Йоткер ванилия без варене
100гр. бял шоколад-разтопен с 1 с.л. олио
1/2 с.л. прясно мляко
ванилия

Приготвяне на крема:
В купата на миксера се разбива маслото и половината захар.Постепенно се прибавя и останалата захар и крема сиренето.По малко се сипва и шоколада,млякото и ванилия.Всичко се смесва и се слага в хладилника да се охлади докато изпечем блата.

Приготвяне на блата:
Разбиват се жълтъците с лъжица от кристалната и с добавка на лимонената кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалото количество захар.Прибавят се 1 по 1 жълтъците и по малко от пресятото брашно с нишестето.Сместа се изсипва в тава-аз ползвах от фурната  ,покрита с пекарска хартия и се заравнява.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна скара за 10-12 минути.
Ползвах рецепта от блога на Дими.



След като се изпече, блата се обръща върху влажна кърпа и хартията се сваля.Покрива се с друга влажна кърпа или хартия и се навива на руло.


Охлажда се,развива се и се реже на ленти,ширината е според колко искате да е висока тортата.Аз разрязах на 4 ленти.
Всяка лента напръсках с карамелен сироп , намазах с крем и сложих по няколко  вишни от сладко.



Първата  лента се навива на руло и около нея се застъпва всяка следваща.Стяга се с ринг и се прибира в хладилника.Най-добре  е да поседи 1 нощ ,за да се напоят корите от крема.
След което се сваля ринга и тортата се измазва с крем и се украсява.







Не съм я опитала,но казаха че е много сладка...


Няма коментари:

Публикуване на коментар