понеделник, 21 декември 2020 г.

Меломакарона (Μελομακάρονα)


И тази година за Коледа направих меломакарони,като една част потопих в млечен шоколад и станаха уникални.Останалата половина поръсех с орехи,както е традиционно за Гърция.


Ето как ги направих сега.

Продукти:
2 ч.ч. зехтин -340 гр
1/2 ч.ч. пудра захар-50 гр.
портокалов сок -150 гр.
50 гр. коняк
1 ч.л. сода угасена в сока
2 ч.л. бакпулвер
2 ванилия
кората от 1 портокал на ситното ренде
1,5 чаена лъжичка канела
1/2 чаена лъжичка карамфил
50 гр. фин грис
700 гр. Брашно
Омесете горните съставки.Трябва като стисните в шепата да запазват формата си.




Аз ги направих елипсовидни половината ,и другите кръгли за овалване в шоколад.



Печете на около 180 градуса за около 20 минути, печете според вашата фурна.




Съставки на сиропа: в тенджерка слагаме 3 чаши вода -600гр
3,5 чаши захар -600 гр.
1 чаена чаша мед
1 пръчка канела
1 портокал разрязан на 2
Варете сиропа на умерен огън за около 10-15 минути, докато получите сироп, който е гъстичък.Оставяме да се охлади.
Сиропирайте веднага щом горещите меломакарони излезнат от фурната и сиропът е напълно студен. 


 Така стоят няколко минути и изваждаме .



Аз отделих кръглите, а елипсите поръсих с орехи.




200 гр. млечен шоколад разтопих в купичка с 1 с.л. олио в мировълновата на средна темп. и отвреме на време бъркам.Когато е готов и леко да се охлади ,но да е течен, с вилица потапям сладките и нареждам върху хартия за печене.



Оставяме ги настрана да се охладят докато стегне шоколада.може и в хладилника да се приберат за кратко.


Прибрах в кутии на стайна температура.


Надявам се да се харесат,ако решите да си ги направите.




Няма коментари:

Публикуване на коментар