събота, 27 февруари 2021 г.

Сладка питка с извара и стафиди

 


Вкусна закуска с извара и стафиди.Станаха много мекички с вкус на козуначни кифлички.



Продукти

брашно-около 350гр
захар -40 гр
суха мая - 7 гр -1 пакетче
сол- 1/2 ч.ч.
1 яйце  
ванилия 
топло прясно мляко 200 мл
 портокалова кора -1 ч.л
 меко масло- 30 гр 
олио - 1 с.л.

 Пълнене
 извара - 300 гр 
1 яйце
захар -4 с.л.
грис - 2 с.л.
стафиди черни - 70 гр -аз ги накиснах във вряла вода за кратко и след това изсипах водата и ги полях смалко портокалова есенция

ванилия

 За намазване -1 жълтък,1 лъжица олио и няколко капки прясно мляко

 За поръсване- сусам 
тавата ми е 28 см

Приготвяне:
В купа се разбива яйцето със захарта ,млякото и останалите продукти.Тестото трябва да е меко и леко лепнещо.Оформя се на топка и се оставя на топло да втаса.Аз покривам купата на миксера с шапка за баня и поне час и половина си стои.
След това разделих на 15 топчета.Оставих ги 20 минути завити да починат.

Приготвяне на плънката-в купа събирам продуктите,оставем докато ми потрябват на стайна темепература.

Взимам първите 7 топчета и всяко разточвам на малко кръгче.Слагам по 1 лъжица плънка в средата .


Събирам краищата и леко ги защипвам.


Тавата намазвам с олио и в средата подреждам лодчиците.Следващите 7 ги разточвам и тях и всяко намасвам от сместа.



Прегъвам на 2 и после още на 2.Тях слагам между другите.



Последното топче разточих на лента ,направих на 2 ленти и усуках като роза за в средата.



Покривам ти и ги оставям на топло да втасат.След което намазвам с жълтъка и поръсвам със сусам.



Пекох около 40 минути на 170 градуса,по някое време покрих с фолио и намалих на 160.



Но си трябва чакане за тях-4 часа.Втасването е бавно ,защото е с мазнина-като при козунака.



 Но си заслужава.





2 коментара: