четвъртък, 1 април 2021 г.

Торта Прага



 
Представям ви една какаова торта -лека и много вкусна!





Продукти:
За блата
4 яйца 
140 г захар 
Шипка сол 

130 гр брашно
8 г бакпулвер 
40 гр какао
80 грама мляко
100 г растително масло

За напояване на платките
80 грама мляко 
50 гр. бейлис
1 супена лъжица желе от дюли


Крем:
 400 гр. Мляко
 3 жълтъка 
130 г захар 
35 г царевично нишесте
 300 гр. Сметана 35%
 100 гр шоколад 70% 

Глазура: 100 гр. Сметана 35% 
100 гр шоколад 70%

Бляла глазура-50 гр. бял шоколад и 1 лъжица олио

Приготвяне:
за блаата
В купата на миксера  слагаме яйцата,солта и захарта и разбиваме до плътен крем.



Докато сместа се разбива ,в друга  купа за разбиване с пасатор слагаме какаото и заливаме с горещото мляко.Разбъркваме с вилица какаото да се разтвори и добавяме олиото.След това миксираме с пасатора да се образува плътна смес приличаща на шоколадов ганаш.


Прехвърляме в купа и покриваме с фолио.




В друга чиста купа  купа сипваме брашното и бакпулвера-смесваме с тел.Пресяваме сухата смес върху яйчената смес на два пъти и объркваме с лопатка.




Взимаме една ,две лъжици от бялата смес и прибавяме към какаовата като бъркаме отново с лопатка.И връщаме смесената какаова смес към бялата-объркваме внимателно сместа до еднородност.



Аз използвах форма с диаметър 20 см намязяня с масло по страните,а на дъното сложих хартия за печене.



Пекох на 180 градуса 30-35 минути до суха клечка.




След като се изпече се изважда от формата да се охлади и се прибира в хладилника .Събрах тортата на следващия ден.
Блата разрязах на 3,като капачето използвах за трохи .

Крема-в тенджерка се слага млякото,захарта,нишестето и жълтъците.С белтъците направих "забравените сладки".Разбиват се с тел и се слага на котлона на средна температура.непрекъснато се бърка,дори се намалява на слабо когато започва да се сгъстява.Клоква за кратко и сваляме от огъня.



Крема изсипваме в чиста купа ,покриваме с прозрачно фолио и оставяме да се охлади.След което преместваме в хладилник за час,два.




За шоколадовия ганаш:
В дълбока купа слагаме горещата сметана и начупения шоколад.Изчакваме няколко минути и разбиваме с пасатора.



Покриваме с прозрачно фолио до охлаждане и след това прибиме в хладилник за пълно охлаждане.


След като се охлади го изсипваме с купа и разбиваме с миксер.



Изваждаме купата с крема от хладилника и разбиваме с миксера-не мием бъркалките от ганаша.
След като сме го разбили хубаво събираме двете смеси-бялата и какаовата,като бъркаме с лопатка.


И ето го готовия крем.




За напояване на блатовете-в купичка слагаме продуктите и разбъркваме.
Събиране на торатата:
Блата разрязах на 4-3 за тортата и капачето на трохи.



Върху подложда в средата слагам лъжичка крем и първия блат-сиропирам с четка.Крема сложих в пош и така разномерно разпредилих върху блатовете.

С шпатула се изравнява крема.

Отгоре втори блат,сироп и крем.Сложих и ринг с ленти отстрани  за по-добро стягане на тортата.Трети блат също и прибирам в хладилника за една нощ .



На следващия ден свалям ринга и приготвям глазурата.В  купичка слагам горещата сметана и начупения шоколад.Оставяме леко да се охлади,но да е течен.Изваждаме торатта от хладилника ,сваляме ринга и намазваме с крем отстрани и заглаждаме отгоре.




Заливаме с ганаша и прибираме за кратко в хладилника да стегне глазурата.
След това с трохите покривам отстрани.




Загрявам белия шоколад с олиото в микровълнова и след това слагам в корнет,като правя въртеливи движение отгоре.




Прибирам пак за кратко в хладилника и тортата е готова.Ако ви остане от крема може отгоре да се украси.







Няма коментари:

Публикуване на коментар