понеделник, 24 януари 2022 г.

Добруджански топчета/ Дизмана бюрек


Една вкусотия се получи за закуска на семейството .




Продукти за тестото:

 200 мл прясно мляко
100 мл вода
100 г краве масло -аз сложих 50/50 олио и масло
1 ч.л. сол
 щипка захар
 20 г прясна мая-или 1 пакет суха 

около 550 г брашно


За пълнеж:

 200 г сирене
150 г настърган кашкавал

За заливката:

2 яйца
 5-6 с.л. пълни с кисело мляко
 20 г разтопено краве масло
2-3 с.л. олио
малко сол

маково семе за поръсване-по желание

Приготвяне:
От продуктите за тестото омесих меко,нелепнещо тесто и оставих 1 час да втаса.
След това разделих на 2 и всяка топка разточих на правоъгълник.Поръсих с половината натрошено сирене и половината рендосан кашкавал.




Завих на руло и нарязах на не много дебели парчета и подредих в тавата от фурната  полегнали.





Следващия път ще сложа хартия за печене,защото въпреки ,че намазах тавата с олио ми залепнаха.Покрих с кърпа и оставих да втасат хубаво.
За заливката-всичко обърках в купа и след като  са втасали топките заливам отгоре равномерно навсякъде.Сложих в леко затоплена фурна и засилих на 180 градуса.Пекох до готовност.



След като леко се охладят се начупват и сервират.


Наистина станаха уникални!



Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар