неделя, 5 юни 2022 г.

Торта с изварено блатове и крем Пломбир




Торта за рожден ден на моето по-малко момче.



Да ми е здрав и щастлив!




Стана изключително вкусна!




Изварено тесто за блатовете:
520 гр брашно
1 ч. л. сода 
100 гр масло-судено,нарязано на кубчета
350 гр извара 
300 гр заквасена сметана 15% 
140 гр захар 
Шипка сол 
2 яйца 
продуктите да са със стайна температура

Крем

500 гр прясно мляко
 ванилия 
2 яйца  
40 гр царевично нишесте
 280 гр захар 
100 гр масло 
400 гр сметана




Приготвяне на блатовете.
В купа слагаме изварата,сметана,яйцата,щипка сол и разбиваме с пасатора.В брашното добавяме сода и присяваме в купа в която ще смесваме тестото.Прибавяме маслото и смесваме с пръсти с брашното да стане на трохи.В центърна на трохите изсипваме яйцената смес.В началота бъркаме с шпатула и след това довършваме с ръце.Разделяме на 12 топки -аз ги направих за  26 см и овалваме с брашно-прибираме в хладилника за 30 минути покрити с фолио.
Може и по-малки кори и повече бройки да се получат.

За крема
В тенджерка слагаме яйцата и захарта ,нишестето и малко мляко-разбиваме с тел.Добавяме останалото топлото мляко на струйка и слагаме на котлона.Бъркаме непрекъснато до завиране и сгъстяване.Снемаме от котлона и слагаме мекото масло-бъркаме до поемане на маслото.Изсипваме крема в широк съд и оставяме да се охлади покрито с фолио.След като се охлади прибираме в хладилник.

За корите-всяка топка разточваме с малко брашно,изрязваме кръг на хартия,остатъците ок корите прибираме със следващите и надупчваме кората с вилица.Печем на 170 градуса за 7-8 минути.

Ягодово кули – за ринг 24см
 400 г ягоди
 200 г захар
200 мл вода
4 с.л. лимонов сок;
200 мл вода;
20 г желатин – разтворен в 100мл вода
4 с.л. лимонов сок

Накисваме желатина във водата (100мл).
Пюрираме ягодите.
Кипваме ги със захарта и водата за 3 мин. и ги сваляме от котлона.
След 2-3 мин. добавяме набъбналия желатин и разбъркваме хубаво, за да се разтвори напълно.
Минаваме сместа през цедка (ако не искате да има семенца от ягодите).
Покриваме ринг (20см) със стреч или алуминиево фолио и изливаме пюрето-прибираме във фризера да стяга.



Продължаваме с крема-разбиваме 400 гр. течна сметана и малко по малко прибавяме от студения крем.Разделих крема на 2 и в едната част сложих разтопен млечен  шоколад и след това ги редувах.

Събиране на тортата-кора-крем ,кора- крем .




В средата слагаме замразеното ягодово кули и продължаваме с блат-крем,блат-крем.
Оставяме малко крем за измазване и декорация-в останалия крем добавих разтопен шоколад-100гр.
Оставяме тортата в хладилника за 1 нощ .На следващия ден измазах и покрих с шоколадов ганаш.Декорирах с крем.


Да ви е сладко!

За Теди с любов!



Няма коментари:

Публикуване на коментар