неделя, 5 юни 2022 г.

Торта с мус от карамелени банани





Банан шоколадов пандишпан

1 яйце
2 супени лъжици  захар
2 супени лъжици кафява захар
3 супени лъжици  растително масло
1/4 чаша (30 г) какао на прах
1/4 чаша (30 г)  брашно
1/2 ч. л.  бакпулвер
1/4 ч. л.  сода за хляб
1/4 ч. л.  сол
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1 зрял банан - намачкан

Карамелен пълнеж от банани 
1/2 чаша (100 г) захар
1 супена лъжица  вода
70 г орехи- печени и  нарязани на парчета
2 супени лъжици (30 г) сметана за разбиване
1 супена лъжица (15 г) масло
1 голям банан (130гр), нарязан на филийки
1/2 ч. л.  сол

Карамелизиран шоколадов мус
230 г бял  шоколад, нарязан на малки парченца
2/3 чаша (160 г) сметана за разбиване
1 ½ чаша (360 г) сметана за разбиване 35% , охладена
2 супени лъжици (8 г) желатин на прах
3 супени лъжици (45 мл) студена вода

За декорация
200 мл охладена сметана за разбиване
1/2 ч. л. разтворимо кафе на прах
Бананов чипс-купих от магазин за ядки 
пурички
Приготвяне:

Пригответе бананов шоколадов пандишпан.
Загрейте фурната до 180°. Намажете с масло тава с размери 20 см и застелете с хартия за печене.
В средна купа разбъркайте заедно брашно, какао на прах, бакпулвер, сода за хляб и сол.
В друга купа намачкайте банана с вилица и оставете настрана.
В голяма купа добавете яйцето, двете захари, екстракта от ванилия и олиото. Разбъркайте, докато се комбинират добре. Добавете намачкания банан и разбъркайте, за да се комбинират.
При ниска степен на миксера добавете брашнената смес.
Изсипете тестото в подготвената тава.
Печете 10-12 минути, докато клечката за зъби, поставена в сладкиша, излезе чиста. Оставете да изстине напълно и прехвърлете в чиния за сервиране.





Пригответе пълнежа от  банан и карамел.
Намалете температурата на фурната до 150°.
Поставете орехите  в тава, покрита с хартия за печене, и ги оставете да се препичат за 15 минути. Когато изстинат, нарежете  на по-малки парчета.

Нарежете голям банан на дебели филийки.
Поставете захарта и водата в тенджера със средно дебело дъно на средно силен огън и гответе без да разбърквате, докато захарта се разтвори и придобие тъмен карамелен цвят.
Добавете сметаната-ще бълбука малко.
Добавете резените банан, маслото и солта и оставете да се готви за около 1 минута, като бъркате непрекъснато с дървена лъжица или шпатула.

Разпределете пълнежа от  банан и  карамел върху шоколадовия бананов пандишпан и поставете в хладилник, докато приготвите шоколадовия мус.





Пригответе карамелизирания шоколадов мус.

В термоустойчива купа добавете  шоколад и 2/3 чаша (160 г) сметана за разбиване. Поставете купата върху тенджера с вряща вода, на слаб огън, докато целият шоколад се разтопи-или в микровълнова.
Междувременно разтворете желатина в студена вода и го оставете да набъбне за около 5 до 10 минути. Разтворете желатина на слаб огън, залейте с разтопения шоколад и разбъркайте, за да се комбинира. Оставете шоколадовата смес да изстине напълно на стайна температура.
Разбийте останалата 1 1/2 чаша (360 г) охладена сметана за разбиване, докато се образуват меки върхове. Добавете разтопената шоколадова смес и разбъркайте, докато се смесят добре.
Сглобете тортата.
Поставете тортен ринг около тортата и застелете с ацетатен блат.
Изсипете муса отстрани и отгоре. Загладете горната част с помощта на  шпатула.
Покрийте и поставете в хладилник за 4-6 часа или за една нощ.






Украсете тортата.
Разбийте сметаната с разтворимо кафе на прах, докато се образуват твърди върхове. Прехвърлете в торбичка, снабдена с накрайник .
Започвайки от центъра на тортата ,за да се образува нещо като  цвете.




Мнаого лека и ефирна на вкус.





Поръсете с натрошен бананов чипс. Завършете декорацията с  нарязани пурички.




 Наслади се!


1 коментар:

  1. Да не си открила някой тефтер с рецепти на маркова сладкарница, чудесни торти!

    ОтговорИзтриване