понеделник, 22 август 2022 г.

Брауни с пресни смокини и орехи



Малките хрупкави орехи, шоколад и смокини, които са в пика си по това време на годината, създават перфектния августовски десерт. Ако го поднесете с топка сладолед отгоре и отворена прясна смокиня с мед до него- елексир!

 



 Продукти:

220 грама кувертюр , нарязан на парчета

 60 грама масло

3 супени лъжици какао

 3 големи яйца

 180 грама гранулирана захар

 2 супени лъжици ванилов екстракт

 ½ чаена лъжичка сол

170 грама универсално брашно

 200-250 грама пресни смокини, нарязани на четвъртинки (около 3-4 смокини)

 40 грама едро смлени орехи


Приготвяне:

Трябва ни тава с размери 25х25 см. Изрежете голямо парче намаслена хартия, което да стърчи достатъчно от тавата. Слагаме го под чешмата и го намокряме малко. Намачкваме го с ръце, като го отцеждаме и след това отново го разгъваме и разстиламе добре в тавата.

Сложете шоколада и маслото в  купа и я поставете на водна баня или микровълнова.. Разбърквайте непрекъснато с шпатула, докато тези две съставки се разтопят и хомогенизират.

След като това стане добавете какаото към сместа. Разбъркайте добре и оставете настрана за известно време.
В друг по-голям съд се изсипват яйцата със захарта, ваниловия екстракт и солта. Разбийте много добре и силно с телта до хомогенизиране на яйчената смес. След това добавете към тази смес шоколада и разбъркайте добре с телта.
Накрая изсипете брашното в сместа и разбъркайте, докато се получи гъста шоколадова каша.
Добавете парчетата смокини и разбъркайте внимателно с шпатула, за да не се разкашкат. Няма нужда от много смесване.
Изсипваме сместа в тавата, която вече сме застлали с намокрена намаслена хартия и по желание украсяваме отгоре  с няколко тънки резенчета смокиня. 




Браунито се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути на въздух.

Когато е готово, ще забием нож в центъра му и ще видим как излиза с остатъците от тестото. Точно това ни трябва. Не трябва да изсъхва.

Извадете браунито от фурната и го оставете да се охлади напълно в тавата. След това, като хванете хартията за печене около периметъра  където стърчи, извадете браунито от тавата и го нарежете на малки квадратни парчета.



Държим браунито на стайна температура, ако искаме да е много меко или е също толкова приятно за хапване, ако го сложим в затворен съд в хладилника. Много е готино и вкусно! Заради горещините през лятото е добре на следващия ден да се прибере в хладилник.


Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар