Летен десерт с боровинки и сливи от двора.
Продукти за
10-12 порции Бисквитена основа
250 г бисквити
110 г масло- разтопено
5 с.л. прясно мляко
за крема
250 г.маскарпоне
500гр. течна сметана-студена
2 бели шоколада-2 с.л. олио
300гр. извара
1 желатин-3 с.л. вода
400гр. боровинки и сливи
100 гр захар
30мл лимонов сок
1 пакет желатин-3 с.л. вода
Приготвяне:
Започваме с бисквитената основа.Бисквитите се смилат на блендера и се изсипват в купа.Прибавя се разтоменото масло и прясното мляко.Сместа се изсипва във форма 26 см.Аз слагам ленти отстрани или може да се изреже от хартия.Аз слагам чинията в която ще е и ринга на формата.С лъжица разпределям трохите и понатискам,за да се стегне сместа.Прибирам в хладилника.
Плодовия слой
Желатина слагам с водата да набъбне.
В тенджера слагам боровинките и сливите,захарта и лимоновия сок и на котлона.Варят се 10 минути докато се сгъсти.Свалям от котлона и минавам през цедка,за да се премахнат люспите.Прибавям готовия желатин и от топлото той се разтваря.Отделям около 80 гр в купичка.
За крема
Желатина подготвяме с водата.
Разтопявам белия шоколад с олиото и 10 лъжици от сметаната в микровълновата.Изваждам и към него прибавям набъбналия желатин-бъркам да се разтвори напълно.
Пасирам изварата с маскарпонето.Разбивам останалата сметана с миксер .Към сметаната прибавям изварата и маскарпонето-бъркам.И на порции прибавям шоколадовата смес.Бялата смес разделих на две и към втората част сложих 1 част от плодовата смес.
Изваждам формата от хладилника и върху бисквитената основа сложих половината бял крем-заравних.Отгоре отделената чаша с боровинковото сладко-разпределих.И най-отгоре смесените части бял крем и боровинково сладко.Заравних и оставих в хладилника за 1 нощ.Исках долната част да е бяла ,а горната по-наситена.Има разлика,но не е каквато ми се искаше.
На другия ден декорирах със свежи плодове.Поръсих и нежно с пудра захар.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар