събота, 2 октомври 2021 г.

Какаова пандишпанова торта

 




4 яйца -разделени белтъци и жълтъци

140 г захар- разделена

ванилия

90 мл олио

90 мл. газирана вода 

160 г брашно

40 г  неподсладено какао на прах

1 бакпулвер

щипка сол

1/2 чаена лъжичка разтворимо кафе

шоколадови копчета


Шоколадова   глазура за сиропиране

1 кутия  подсладено кондензирано мляко

240 мл гъсто домашно  мляко 

60 мл сметана за разбиване

2 супени лъжици неподсладено какао на прах

Шоколадов крем

180 г  полусладък шоколад

120 г сметана за разбиване

300 г  сметана за разбиване, охладена

За декорация

нарязан шоколад и пресни ягоди

Приготвяне на  какаовия пандишпан: 

Загрейте фурната до 165градуса. Намаслете  дъното и страните на 20 см форма с пергаментна хартия. Отделете белтъците от жълтъците. В средна купа смесете жълтъците с 70 г захар и ванилов екстракт, до кремаво и бледо жълто . Постепенно добавете масло и добавете газирана вода. Пресейте брашното, какаото на прах, разтворимото кафе и бакпулвера върху жълтъчната смес и внимателно ги смесете. 

В голяма купа смесете белтъците със сол до пяна. Постепенно добавете останалата 70 г захар. Продължете да разбърквате, докато се образуват твърди върхове. Внимателно добавете  лъжица разбит белтък в жълтъчната смес и след това внимателно прибавете  жълтъчната смес в разбитите белтъци. Изсипете тестото в приготвената тава. Печете 40-45 минути, докато клечка за зъби, поставена в центъра  излезе чиста.

 Оставете я да се охлади за около 10-15 минути. Извадете от формата и охладете напълно върху решетка. 

Пригответе шоколадово -млечната  глазура

Смесете подсладеното кондензирано мляко с какао на прах. Добавете другото  мляко и сметаната и разбъркайте, за да се комбинират. 

След като се охлади  прехвърлете блата  в тава покрита с прозрачно фолио ако се ползвате форма с падащо дъно. Набодете добре тортата с шиш. Изсипете млечната смес върху тортата. 





Покрийте с найлоново фолио и приберете в хладилник за няколко часа или за една нощ.


 Пригответе шоколадовия крем:

. Разтопете полусладкия шоколад от 180 г  и 120 г  сметана за разбиване на водна баня или в микровълнова. Оставете да се охлади до стайна температура.

 Разбийте останалата сметана  докато се образуват твърди върхове. Добавете разтопен шоколад и разбъркайте, за да се комбинират. 

Извадете тортата от тавата и обърнете в чиния за сервиране. Заравнете горната и страничната част на тортата с бита сметана и малко разтопен шоколад. . Прехвърлете шоколадовия крем в шприц и украсете тортата.Аз украсих с ягоди и боровинки.


Да ви е сладко:





Няма коментари:

Публикуване на коментар